Efectele omului asupra mediului acvatic
1.Poluarea apei
Apa menajeră, apa industrială și produsele chimice folosite în agricultură, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele sunt principala cauză a poluării apelor.
Ingrasamintele chimice folosite in agricultura se combină cu fosfații și nitrații din apa menajeră și măresc viteza de dezvoltare a algelor. Apa poate sa ajungă "sufocantă" din cauza algelor care sunt în descompunere și care epuizează oxigenul din ea. Acest proces, numit eutrofizare, poate cauza moartea peștilor și a altor forme de viață acvatice.
2.Deversarea deseurilor
Petrolierele și cargourile au devenit printre cele mai amenințătoare nave pentru mediul marin întrucât eliberează în ape, intenționat sau accidental, tone de uleiuri nocive.
După petroliere, urmează materialele toxice precum mercur și dioxine, împreună cu alte deșeuri radioactive, care apar în urma deversării deșeurilor în apă. În urma răspândirii uleiurilor nocive, multe dintre animelele marine mor sufocate sau intoxicate, iar trupul lor neînsufletit constituie încă un tip de poluare extrem de nociv mediului marin. Materia organică moartă omoară, la rândul ei, prin toxinele emanate, alte vietăți marine. Și astfel cercul supraviețuitoarelor se micșorează și mai mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu